Στη μεξικάνικη κουζίνα, το pico de gallo, που ονομάζεται επίσης salsa fresca ή salsa cruda, είναι φτιαγμένο από ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, κόλιαντρο, jalapeños ή habaneros (χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές λύσεις), αλάτι και χυμό λαιμ. Άλλα συστατικά, όπως η γαρίδα ή το αβοκάντο, προστίθενται μερικές φορές. Το Pico de gallo μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλα μεξικάνικα υγρά salsas, αλλά επειδή περιέχει λιγότερο υγρό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως κύριο συστατικό σε πιάτα όπως tacos και fajitas. Η ποικιλία με βάση την τομάτα είναι ευρέως γνωστή ως salsa picada (σάλτσα ψιλοκομμένη / ψιλοκομμένη). Στο Μεξικό συνήθως ονομάζεται salsa mexicana (μεξικάνικη σάλτσα).
Κόβετε σε μικρά καρεδάκια -όσο μπορείτε ίσα μεταξύ τους- τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.
Κόβετε τις πιπεριές χαλαπένιο στη μέση, κατά μήκος, αφαιρείτε όλα τα σποράκια και τις λευκές μεμβράνες (αν σας αρέσουν οι πολύ πικάντικες γεύσεις αφήνετε λίγη από τη λευκή μεμβράνη).
Σε ένα μπολ ανακατεύευτε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τον κόλιανδρο και τις πιπεριές, περιχύνετε με τον χυμό λάι, αλατίζετε και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε μήπως χρειάζεται η salsa και άλλο αλάτι ή πιπεριές χαλαπένιο.
Βάζετε τη salsa στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν σερβίρετε.